2009. december 7., hétfő

Mit fogok enni?

Talán ez az első kérdés amit feltesz az ember, ha kiderül, hogy lisztérzékeny. Azt már tudja, hogy mit nem szabad enni (kalászos gabonanövények: búza, árpa, rozs, zab), ám ezek sokszor a táplálkozás alapjait képező növények voltak. Mostantól következik egy pálfordulat a táplálkozásban.

Lássuk mit szabad fogyasztani:

- Kenyér, péksütemények (ill. alapanyagaik): amaránt, burgonya, guarmag, hajdina, köles, kukorica, sárgaborsó, rizs, szója, tápióka, szentjánoskenyérmag alapú lisztekből készült élelmiszerek; gluténmentes kenyérporokból, süteményporokból készült ételek (pl. Barbara termékcsalád, Celi Hope, Coelipán, Emese termékcsalád, FE-mini, Glutenix, Agluten, Glutenex, Ihász Pékség gluténmentes termékei, 3Pauly, Dr Schär, Sanavi, stb.).

- Tej, tejtermékek: Nagy részük szabadon fogyasztható (tej, túró, kefir, tejföl), míg a tejdesszertek (gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek) tartalmazhatnak glutént, ezért összetételüket ellenőrizni kell. Csak abban az esetben ajánlottak fogyasztásra, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentesek, vagy a gyártó nyilatkozik a gluténmentességről, illetve a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban regisztrálva vannak. (www.taplalekallaregia.hu)

- Húsok, húskészítmények: A tőkehúsok szabadon fogyaszthatók, míg a húskészítmények közül csak a garantáltan gluténmentes termékeket szabad vásárolni. Gyakran tartalmaznak glutént a hurkafélék, májkonzervek, pástétomok, húskonzervek. Egyes húsipari készítmények gyártója garantálja a termék gluténmentességét. Ezen termékek megnevezését a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank tájékoztató füzetében találhatjuk meg.

- Zöldség- és gyümölcsfélék, szárazhüvelyesek: szabadon fogyaszthatók. Ételkészítésnél gluténmentes lisztet szabad csak felhasználni!

- Tojás: szabadon fogyasztható.

- Rizs: szabadon fogyasztható. A lisztérzékeny diéta összeállításakor alapvető élelmi anyag lehet a burgonya mellett. (A vadrizst tilos fogyasztani, mert némelyik fajtája glutént tartalmazhat!)

- Zsírok, olajok, natúr olajos magvak: fogyasztásuk megengedett, mivel nem tartalmaznak búzafehérjét, kivéve a búzacsíra olaj.

- Alkoholok: A bor, pálinka, pezsgő eddig is fogyasztható volt. A legújabb álláspont szerint a gabonaalapú párlatok, azok közül is elsősorban a whisky és a vodka nem tartalmaz glutént. Ez szerepel az EFSA honlapján is, mégpedig az eredetmegjelölés kötelezettsége alóli kivételek egyikeként, mondván, hogy a szeszgyártási folyamat során a végtermékben nincs kimutatható gluténtartalom. A hagyományos árpamalátából készült sörökben van
gluténmaradvány, átlagosan magasabb mint a határérték, a 20 mg/kg.
Az Ausztriában kapható Residenz Bio-Reis-Gold? gluténmentes sör kölesmalátából készül. Magyarországon leginkább a német glutémentes Neumarkter Lammsbräut lehet beszerezni.
Vigyázat: A kukoricás sör nem egyenlő a kukorica sörrel, ezért nem fogyasztható!

- Élesztő: használhatunk Budafoki friss és száraz élesztőt.

Azért ezekből bőségesen lehet finomat sütni-főzni! :-) Az egyik ismerősömék megunták, hogy sosem tudják kitalálni mi legyen a kaja, ezért azt csinálták, hogy felírták egy lapra a család kedvenc ételeit és gyakorlatilag végig ették a listát :-)Na, valami hasonlót fogok én is csinálni. Kigyűjtök egy sor számomra szimpatikus receptet (amit persze veletek is megosztok) és kipróbálom őket. Aztán össze állítom a saját kis listámat, amit végig eszek majd. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése